Taştan Üretilen Mangal ve Barbekülere İlgi Artıyor

tasforum

Administrator
Yönetici
doğal taş barbekü.webp

Doğal Taş Barbeküler Yeniden Gündemde: Taştan Üretilen Mangallara İlgi Artıyor​

Doğal taş, yalnızca yapıların cephelerinde, bahçe duvarlarında ve zeminlerinde değil, açık hava yaşam alanlarının önemli parçalarından biri olan barbekü ve mangallarda da kullanılmaya devam ediyor. Gümüşhane’de doğal taştan üretilen mangallara gösterilen ilgi, doğal taşın farklı kullanım alanlarını bir kez daha gündeme taşıdı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte bahçelerde, teraslarda ve açık hava yaşam alanlarında mangal ve barbekü kullanımı da artıyor. Son dönemde klasik metal mangalların yanı sıra doğal taş mangal ve taş barbekü modelleri de dikkat çekmeye başladı. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde çıkarılan volkanik ve doğal taşların mangal üretiminde kullanılması, hem dayanıklılık hem de görsel açıdan farklı bir alternatif ortaya çıkarıyor.

Gümüşhane taşı mangallarda kullanılıyor​

Gümüşhane'de üretilen doğal taş mangallar, son dönemde bu alandaki dikkat çekici örneklerden biri olarak öne çıkıyor. İkisu Köyü'nde çıkarılan doğal taşlardan hazırlanan mangalların farklı modellerde üretildiği ve özellikle piknik sezonunda satışların arttığı belirtiliyor. Ürünler arasında çerçeveli, çerçevesiz ve ayaklı doğal taş mangal modellerinin yanı sıra sobaya monte edilebilen seçenekler de bulunuyor. Haberde işletmenin günlük satışlarının dönemsel olarak 5 ila 10 mangala kadar çıkabildiği aktarılıyor.

gümüşhane mangal taşı.webp
Bu gelişme, doğal taşın yalnızca geleneksel yapı malzemesi olarak değil, günlük yaşamda kullanılan fonksiyonel ürünlerin üretiminde de değerlendirilebildiğini gösteriyor.

Doğal taş barbekü neden tercih ediliyor?​

Doğal taş barbekülerin en önemli özelliklerinden biri, bulunduğu alana doğal ve mimari bir görünüm kazandırması. Özellikle villa bahçeleri, müstakil evlerin terasları, kır evleri, restoran bahçeleri ve sosyal tesislerde kullanılan taş barbeküler, çevrede kullanılan diğer doğal taş uygulamalarıyla bütünlük oluşturabiliyor.

Bahçe duvarında doğal taş, zeminde doğal taş döşeme ve barbekü bölümünde yine doğal taş kullanılması, açık hava yaşam alanında daha bütüncül bir tasarım oluşturuyor. Bu nedenle doğal taş barbeküler yalnızca yemek pişirmek amacıyla kullanılan bir ürün değil, aynı zamanda peyzaj ve mimari tasarımın bir parçası haline geliyor.

Bazalt ve volkanik taşlar öne çıkıyor​

Doğal taş mangal üretiminde kullanılan taşın özellikleri büyük önem taşıyor. Güncel satış örneklerinde bazalt ve Gümüşhane taşı gibi volkanik kökenli taşların mangal ürünlerinde kullanıldığı görülüyor. Bir çevrim içi satış ürününde doğal taş mangalın bazalt volkanik taştan üretildiği ve taşın yüksek sıcaklık nedeniyle zaman içerisinde kısmi çatlamalar gösterebileceği özellikle belirtiliyor. Burada önemli olan nokta, her doğal taşın doğrudan ateşle temas eden bir mangal bölümünde kullanılabileceği düşüncesine kapılmamak. Ateş ve yüksek sıcaklıkla doğrudan temas edecek taşın termal davranışı, üretim tekniği ve kullanım amacı mutlaka dikkate alınmalı.

Doğal taş barbekü bahçelerin yeni tamamlayıcılarından biri olabilir​

Doğal taş barbekülerin dikkat çektiği bir diğer alan ise peyzaj uygulamaları. Özellikle son yıllarda açık hava mutfakları, bahçe oturma alanları ve dış mekân yemek alanları daha fazla tercih ediliyor. Bu alanlarda barbekü, tezgâh, lavabo, odunluk ve servis alanlarının tek bir tasarım içerisinde birleştirilmesiyle açık hava mutfağı konsepti oluşturuluyor.

Hazır mangaldan özel tasarım barbeküye​

Doğal taş mangal ve barbekü pazarında iki farklı yaklaşım dikkat çekiyor. Birinci grupta taşın doğrudan mangal gövdesi olarak kullanıldığı taş mangal modelleri bulunuyor. Bunlar daha çok taşınabilir veya ayaklı ürünler şeklinde hazırlanabiliyor. İkinci grupta ise bahçenin veya terasın ölçülerine göre hazırlanan özel tasarım doğal taş barbeküler bulunuyor. Bu tür uygulamalarda barbekü yalnızca bir mangal olmaktan çıkıyor. Yanında hazırlık tezgâhı, odunluk, servis bölümü, lavabo ve depolama alanları bulunan daha kapsamlı bir dış mekân mutfağına dönüşebiliyor.

Günümüzde doğal taş barbekü hizmeti veren firmaların modern, rustik ve klasik tasarımların yanı sıra özel ölçü üretim ve doğal taş kaplama seçenekleri sunduğu görülüyor.

Doğal taşın sıcaklığı ve mimarisi birleşiyor​

Barbekü denildiğinde çoğu kişinin aklına metal veya beton gövdeli ürünler geliyor. Ancak doğal taşın devreye girmesiyle birlikte ürünün görünümü tamamen değişiyor. Taşın doğal dokusu, renk farklılıkları ve yüzey karakteri her barbeküyü birbirinden farklı hale getirebiliyor. Özellikle rustik bahçe tasarımlarında doğal taş barbekü, çevredeki taş duvarlar ve peyzaj elemanlarıyla güçlü bir bütünlük sağlayabiliyor. Bu nedenle doğal taş barbekülerin önümüzdeki dönemde özellikle villa bahçeleri ve yüksek nitelikli peyzaj projelerinde daha fazla kullanılabilecek ürün gruplarından biri olması bekleniyor.

Doğal taş sektöründe yeni bir kullanım alanı​

Gümüşhane'de doğal taştan mangal üretimine gösterilen ilgi, aslında doğal taş sektörünün sahip olduğu potansiyelin de farklı bir örneğini ortaya koyuyor. Cephe kaplamasından zemin döşemesine, bahçe duvarından şömineye kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip olan doğal taş, şimdi mangal ve barbekü gibi doğrudan yaşam alanlarına dokunan ürünlerde de değerlendiriliyor. Özellikle doğal taş üreticileri, taş ustaları, peyzaj firmaları ve mimarlar açısından bu alan yeni bir ürün kategorisi oluşturabilir. Doğru taşın seçilmesi ve uygun üretim tekniğinin kullanılması halinde doğal taş barbekü; estetik, fonksiyonellik ve doğal malzeme kullanımını aynı noktada buluşturan bir dış mekân ürünü olarak öne çıkıyor.

Gümüşhane'deki doğal taş mangal üretiminin gördüğü ilgi de taşın yalnızca yapı malzemesi olmadığını, doğru tasarım ve işçilikle günlük yaşamın farklı alanlarında kullanılabilecek değerli bir malzeme olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Taş mangalın keyfi de lezzeti de sağlığı da hiçbirşeyde yok. Gümüşhane taşı çok ideal bu ürün için. Tabi bazı mermer türleri de kullanılabilir.

Seydikemer de bir mesire alanında bu doğal taş barbekülerden onlarca koymuşlardı. Gerçi biz mangal yakmamıştık ama et pişiren baya bir insan vardı.

Taş malzemeden üretilen mangalların hem doğal bir görünümü var hem de uzun ömürlü olduklarını düşünüyorum. Açık hava etkinliklerinde gerçekten başka bir keyif katıyor. Ayrıca görüntüsü 10 numara 5 yıldız.

Nerede satılıyor, fiyatı ne kadar bilen varsa özelden mesaj atabilir mi rica etsem. Çok pahalı değilse bizim fındık bahçesi var Kefken de orası için düşünebilirim.

Ben de beğendim gerçekten çok güzel duruyorlar. Ayrıca doğal taş çok sağlıklı. Etlere duman da değmeyince kanserojen özelik de kalmamış olur gibime geliyor.

Taş mangalların ısıya dayanıklı oluşu gerçekten büyük bir avantaj. Dış mekanda uzun süreli kullanım için harika bir seçenek gibi görünüyor. Belki de birkaç arkadaşla açık havada kaydırmaca oyunları oynarken bu tür bir mangal eşliğinde mükemmel bir piknik yapabiliriz!

Taş mangallar gerçekten hoş görünüyor. Yaz pikniklerinde keyifli bir deneyim sunabilir gibi, ama acaba kullanım sırasında ısısı ne kadar korunabiliyor? Merak ediyorum, kış aylarında da kullanışlı mı?

Bunun temizliği nasıl yapılıyor ya. Doğal taş neticede bu etin yağını emer diye düşünüyorum. Neyle yağından arındıracaksınız bu taşları? Bakıyorum da benden başka soran da olmamış. İçinizde tek temizlik hastası ben miyim yoksa....

Geri