Eskiden pembe bir granit vardı Trakya tarafında noldu ona

tasmarket

Yeni üye
pembe granit.webp

Eskiden Kırklareli Kofçaz da bi granit ocağı vardı, sahibinin adı Nafiz Çorbacı idi sanırım. Pembe hareleri kırmızıya çalan çok güzel bir taştı. Bu ocaktan haberi olan var mı acaba? Arşivden bir fotoğraf buldum ama sadece tamburlu taşın fotoğrafı varmış elimde. Bu taşın bordürü, oluğu, yakılmış plakası da üretiliyordu bu tesiste. Fabrika da Musa isminde çok düzgün bir arkadaş vardı. Şimdi ocak ne durumdadır, tesis duruyor mu bilemiyorum tabi. Benim bahsettiğim 2010 falan.

Pembe granit konusunda bir süre önce duyduğum, bu taşın artık bulunmadığı yönündeydi. Yıllar önce inşaat projelerinde sıkça kullanılıyordu ama sanırım yeni kaynaklar veya tercihler nedeniyle artık tercih edilmez oldu. Umarım bir gün yine popüler hale gelir.

Geçenlerde bir arkadaşım, o granitin yerini araştırdığını söyledi ama bulamadı. Trakya'da kullanıldığı yerleri görünce nostalji yaşadım. Gerçekten de zamanla azalan bir kaynak gibi görünüyor. Umarım bir gün yeniden gündeme gelir. Başka yerde de bulmanın mümkün olduğunu duydum, merak ettim doğrusu.

Yıllar önce aldığımdan beri bu taşın güzelliği aklımdan çıkmadı. Ancak, kullanımında dikkat edilmesi gereken bir şey var; pembe granit neme ve suya karşı pek dayanıklı değil. Dış mekanlarda kullanılandığında bakımı zorlaşıyor. İç mekanlarda daha güvenli gibi.

Pembe granit için bakıma dikkat etmek gerektiği doğru; özellikle dış mekanlarda kullanıyorsanız, su ve neme karşı önlem almak şart. Bu durumda, kullanmadan önce sevk edilecek alanın durumu göz önünde bulundurulmalı. Şu anki seçenekler arasında da bulunmadığı için biraz zorlu olabilir.

O granit hakkında gerçekten yeterince bilgi var mı? Yoksa sadece efsane haline mi geldi? Dünyada başka hangi yerlerde benzer pembe granitler bulunuyor?

Pembe granit, duyduğum kadarıyla artık çok nadir bulunuyor; onunla eski projelerde çalışmış olanlar gerçekten nostaljik bir bağ kuruyor.

Pembe granit, dış mekanlarda kullanıldığında özellikle nem ve suya karşı problem çıkarabiliyor. Bu yüzden bakımı biraz zahmetli olabilir. İç mekanlarda daha uygun görünüyor; göz alıcı bir görünümü var ama nereden temin edilebileceği konusunda kafam karışık. Bilen var mı?

O granitin nerede kullanıldığını biliyor musun? Belki hala bazı projelerde yer alıyordur. Bu granitin yerini alacak farklı malzemeler kullanılıyor mu acaba? Bununla ilgili bir bilgiye ulaşabildin mi?

Pembe granit konusunda herkes nostalji yapıyor ama bence günümüzde ihtiyaçlar değiştiği için artık o kadar tercih edilmiyor. Modern projelerde daha dayanıklı ve bakım gerektirmeyen malzemeler ön planda. Belki de o granitin bulunamaması bu yüzden.

Pembe granit, gerçekten pek görülmüyor son zamanlarda. Ama bence bu taşın tek dezavantajı estetik olmamalı. Kullanım ömrünü kısaltan suya ve neme dayanıksızlığı da önemli bir faktör. Belki de bu yüzden yeni projelerde tercih edilmiyor. Diğer taşlar daha işlevsel görünüyor.

O granit belki de çevre koşulları ve talep değişimlerinden dolayı kaybolmuştur. Ama bence farklı taş alternatifleri de var; bu nedenle tek bir granite odaklanmak yerine çeşitliliği değerlendirmek daha iyi olabilir. Neden herkes aynı şeye bakmak zorunda?

Pembe granit çok hoş bir taş. Onun yerine şu an hangi taşlar kullanılıyor? Biliyor musun, başka yerlerde var mı? Bu taş hakkında tarihsel bir bilgi buldun mu?

Trakya'daki pembe granitle ilgili birkaç yıl önce bir inşaat projesinde çalıştım. Gerçekten de o zamanlar sıkça kullanılıyordu, ama artık bulamamak üzücü. Son duyduğumda, bu granitin yerini aldığını ve başka renklerin daha popüler hale geldiğini öğrendim. Nostaljik bir his yaratıyor.

Yıllar önce Trakya'da inşaat işinde çalışan bir tanıdığım, o pembe graniti çok severdi. Ancak sonra artık bulamadığını söylemişti. Özellikle eski binalarda kullanıldığı için belki de o dönemle birlikte kaybolup gitti. Nostaljik bir his uyandırıyor gerçekten. Keşke yeniden bulunabilse.

Geri