Doğal Taş Alırken En Çok Neye Dikkat Ediyorsunuz?

AkifUsta

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar 🙂

Doğal taş seçiminde herkesin dikkat ettiği farklı noktalar oluyor. Ben özellikle taşın yüzey kalitesi, damar yapısı, renk tonu ve işçilik kısmına dikkat ediyorum.

Sizce doğal taş alışverişinde en önemli kriter nedir?

- Fiyat mı?
- Kalite mi?
- Dayanıklılık mı?
- Görünüm mü?
- Firma güvenilirliği mi?

Özellikle mermer, traverten, granit ve dekoratif taş kullananların yorumlarını merak ediyorum. Tecrübelerinizi paylaşırsanız güzel bir rehber konusu olabilir 🙂

Ben daha çok granit çalıştığım için seleksiyona aşırı derecede dikkat ediyorum. Bir de sert taş olduğundan dolayı gönye kesimi ve kalibrasyon çok önemli oluyor granitte. Uygulama safhasında sorunlu taş ile çalışmak istediğim kaliteyi yakalamakta zorluyor beni. Özellikle derz aralarını tutturmak gerçekten büyük sorun oluyor kafa kesme hataları falan.

Taş alırken, kişisel olarak görünümü kadar ne kadar özgün olduğu da benim için önemli, bazen farklı ve sıradışı bulduğum taşlar beni daha ço çekiyor. Bir de ben plakalarda bookmatch çalışıyorum. Çalıştığım mimarlar başımın etini yiyor bookmatch diye. Ömrümüz Afyon da geçiyor valla...

Bu iş uzmanlık gerektirir. Ocaklardan blok almaya giderim ve homojen yapıdaki taşları en verimli ölçüde almak için karış karış incelerim taşı. Taş bir sanat meselesidir ve büyük tecrübe gerektirir. Bu sakalı değirmen de ağartmadık elhamdulillah.

Taşların estetikleri kadar, nerede ve nasıl yapıldıkları da önemli. Bazı insanlar taşın enerjisini hissettiğinden bahsederken, bu yönü bana pek ikna edici gelmiyor. Özellikle kayrak taşın kalitesi ve işlenişi yoksa. Yani, sadece görünüm değil, aynı zamanda seleksiyon ve taş kalınlığı çok önemli oluyor bizim uygulama işlerinde. Taş kalınlıkları arasında çok fazla fark olduğunda derz vermek zor oluyor duvar kaplamalarda. Yer döşemede hadi bir şekilde bu sorunu aşabilsek de duvar kayrak taşı kaplama işlerinde bunalım geçirtiyor kalitesiz taş.

Yapısal peyzaj işlerinde genelde çakıl taşları, tamburlanmış taşlar ve bazalt adım taşı kullanıyorum. Tamburlu taşlarda genelde siyah ve gri tonları tercih ediyorum. Bir de taşın tamburlanma kalitesi de çok önemli benim için. Çakıl taşı kullanacaksam da dalaman mıcırından şaşmam ben. Adım taşı olarak da ya traverten ya da patinatolu bazalt taşı kullanırım. Kaliteden ödün vermem. Benim projelerimin maliyeti biraz yüksektir ama ortaya ben iş çıkartırım. Yaptığım imalata bakan bir bakar bir daha bakar.

Alırken çoğunlukla taşın doğal yapısını koruyup korumadığına dikkat ediyorum; şöyle ki her taşı her yerde kullanamazsınız. İklim şartları da önemli bir de mukavamete dikkat ederim. Taş bu neticede uzun ömürlü olmasını bekliyor müşteri.

Nereden alacağını bilmekle başlıyor herşey. Doğal taştan anlamadığı halde bu işi yapan o kadar boş beleş ve aracı var ki piyasada. Zaten işten anlasa seni yönlendirir en doğru taşı sana seçenek olarak sunar. Bu nedenle her cins taşı tek bir yerden almayın arkadaşlar. Mermeri mermerciden, bazaltı bazaltçıdan, kayrak taşını kayrak ocağından alacaksın. Bir de bunların içerisinde en düzgün esnafı bulacaksın falan.ç Tabi bu da bir bilgi birikimi gerekiyor. Zor iş ya, bilmezsen taklaya getirirler adamı.

Projeye uygun doğal taş çeşidi her neyse ona göre bir yol çiziyorum ben. Waterjet kesim mermer çalışıyorum zaten genelde. İşimiz çok hassas olduğundan taşın dokusuna ve kesim kalitesine çok dikkat ederim. Bir de ön planda tuttuğum asıl konu benim kalite anlayışıma uygun kesim atölyeleriyle çalışmak oluyor. İstanbul Sultanbeyli de Adem var mesela yıllardır onunla çalışıyorum ve o benim ne istediğimi gayet iyi bilir. Çok şükür bir sorun yaşamıyorum. Marifet taşı almak değil ki. Gider 3 kuruş fazla veya düşük bulur getirirsin taşı. Asıl mesele montajını yapacağın taşın kesim kalitesi ve imalat süresi. Termin süresini tutturamayacak adamlarla zaten asla çalışmam. Doğal taş işi biraz çetrefilli bir iş ne yazık ki. Her babayiğidin yapabileceği bir iş değil.

Kalite fiyat performansı tabi ki. Bir de depolardan taş almam ben arkadaş. Gider fabrikasından alır getirir işlerim. 1 plakaysa 1 plaka. Giderim 1 plaka ihtiyacım varsa sırf nakliye kurtarsın diye yanına hızı satabileceğim taş alır yürür giderim.

Doğal taş alırken, genellikle taşın işçiliğine dikkat ediyorum. İyi bir işçilik, taşın dayanıklılığını ve estetik açıdan nasıl göründüğünü direkt etkiliyor. Ayrıca, doğal taşların nasıl işlendiği konusunda bilgi sahibi olmak, seçim yaparken daha bilinçli karar vermemi sağlıyor.

Taşların işçiliği benim için çok önemli. Kaliteli bir işçilik, taşın hem estetiğini hem de dayanıklılığını etkiliyor. Geçmişte aldığım bazı taşların işleniş şekli, zamanla onların formunu değiştirmişti. Alırken bu detayı göz önünde bulundurmak iyi bir fikir. Taşın cilasına dikkat ederim. Döşedin mi taş ben buradayım diyecek.

Biz cephede mekanik kaplama uygulamaları yaparız. Taşın ebatı genelde 40 a 80 cm olur. bizim için gönyelerin düzgün kesilmesi önemli oluyor. bir de noktasal mekanik kaplama yaptığımız durumlarda taşlara delik açarken taşın patlamaması önemli tabi ki. Bu nedenle de sağlam taş almak önemli. Taşda damar varsa direk çöp.

Taş alırken canlı görmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Fabrika veya atölyelerde taşların gerçek rengini ve özelliklerini daha iyi görebiliyorum. Öyle internetten facebooktan taş almaya kalkarsanız zarar edersiniz. Adam 1. sınıf kalite taş yollayacağım diyor paletin içlerine 2. sınıf seleksiyonu dolduruyor. Kendi gözümle görmek her zaman daha güven verici.

Doğal taş alırken, genellikle doğru işçiliğe önem veriyorum. Kötü işlenmiş taşlar hem görünüm olarak hoş durmuyor hem de zamanla daha fazla hasar görebiliyor. Bu yüzden, aldığım taşın ne kadar özenle işlendiğini kontrol ediyorum.

Biz taş almıyoruz. Taş üretiyoruz ve genelde de ihracat müşterilerimiz oluyor. Böyle olunca da müşterileri gözlemleyebiliyoruz arkadaşlar. Genelde taş alırlarken mermerin epoksi isteyip istemediğine bakıyorlar. Bir de Silim kalitesi ön plana çıkıyor ihracat olunca.

Geri