tasmarket
Yeni üye
Bazalt Küp Taş Nasıl Üretilir? Bazalt Küp Taş Üretim Aşamaları
Bazalt küp taş, dayanıklılığı, doğal görünümü ve uzun ömürlü yapısı sayesinde günümüzde peyzaj düzenlemeleri, kent meydanları, yürüyüş yolları, otoparklar ve tarihi sokak projelerinde sıklıkla tercih edilen doğal taş ürünlerinden biridir. Özellikle yüksek basınç dayanımına sahip olması ve zorlu hava koşullarından etkilenmemesi nedeniyle bazalt küp taş uygulamaları her geçen gün daha fazla yaygınlaşmaktadır.
Bazalt küp taş üretiminin ilk aşaması maden sahalarında başlar. Bazalt taşının oluştuğu doğal kayaç kütleleri, özel iş makineleri ve ekskavatörler yardımıyla ana kayadan dikkatli bir şekilde ayrıştırılır. Bazalt maden sahalarında bulunan doğal sütun bloklar, ekskavatörlerin gücü kullanılarak kontrollü biçimde kopartılır. Bu aşamada taşın doğal yapısının korunması büyük önem taşır. Çünkü kaliteli bir bazalt küp taş elde edebilmek için ana kayanın sağlam ve çatlaklardan uzak olması gerekir.
Ana kayaçtan ayrılan büyük bazalt bloklar daha sonra ekskavatörlerin kepçelerine bağlanan çelik halatlar yardımıyla taşınır. Taşıma sırasında blokların zarar görmemesi için dikkatli bir istifleme işlemi gerçekleştirilir. Bazalt sütun bloklar, blok taşıma kamyonlarının ölçülerine uygun olacak şekilde düzenlenerek yüklenir ve üretim sahasına sevk edilir.
Üretim tesisine getirilen bazalt sütun bloklar burada işlenmeye başlanır. İlk olarak büyük boyutlu bloklar, havalı tabanca olarak bilinen pnömatik kırıcı sistemler yardımıyla daha küçük ebatlara dönüştürülür. Bu işlem sırasında bazalt bloklar yaklaşık 18x36 santimetre ölçülerine getirilir. Bu ölçüler, küp taş üretimi için ideal ham madde boyutlarını oluşturur. Havalı tabancalarla şekillendirilen bazalt parçaları daha sonra hidrolik kırma preslerine gönderilir. Hidrolik kırma presleri, yüksek basınç uygulayarak bazalt taşlarını istenilen ölçülerde küp taş haline getirir. Bu yöntem sayesinde taşın doğal yüzeyi korunurken, geometrik olarak düzgün ölçüler elde edilir. Bazaltın doğal dokusu ve rengi bu süreçte muhafaza edildiğinden ortaya estetik ve uzun ömürlü bir ürün çıkar.
Üretim sonucunda elde edilen bazalt küp taşlar kullanım alanına göre farklı ölçülerde hazırlanır. En yaygın kullanılan ölçüler 4x6 cm, 6x8 cm ve 8x10 cm'dir. 4x6 cm bazalt küp taşlar genellikle yaya yolları, bahçe yolları ve dekoratif peyzaj uygulamalarında tercih edilirken, 6x8 cm bazalt küp taşlar orta yoğunluklu araç trafiğine sahip alanlarda kullanılmaktadır. 8x10 cm bazalt küp taşlar ise ağır yük taşıyan yollar, otoparklar, sanayi alanları ve araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde güvenle uygulanabilmektedir. Bunların dışında özel projeler için 10x15 cm ve 10x10x20 cm bazalt küp taş üretilmektedir.

Bazalt küp taşların en önemli avantajlarından biri doğal bir ürün olmalarıdır. Doğadan çıkarılan bazalt taşları herhangi bir kimyasal işlem uygulanmadan şekillendirilir. Bu sayede çevre dostu bir yapı malzemesi olarak öne çıkar. Ayrıca aşınmaya karşı yüksek direnç göstermesi, donma ve çözülme döngülerinden etkilenmemesi ve bakım maliyetlerinin düşük olması bazalt küp taşların tercih edilme sebepleri arasında yer alır.
Günümüzde belediyeler, mimarlar ve peyzaj tasarımcıları tarafından sıklıkla tercih edilen bazalt küp taşlar, doğal görünümü ile projelere estetik bir değer katmaktadır. Doğru üretim teknikleri ve kaliteli işçilik ile hazırlanan bazalt küp taşlar, onlarca yıl boyunca ilk günkü sağlamlığını koruyabilmektedir. Bu nedenle bazalt küp taş üretimi, doğal taş sektörünün en önemli ve en değerli üretim süreçlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
**** BAZALT SÜTUN OCAĞINDAN BİR GÖRÜNTÜ*****