Aksaray Sipahi Granit

tasforum

Administrator
Yönetici
aksaray sipahi granit.webp
Şantiyeden Şehre: Aksaray Sipahi Granit Sessizce Yayılıyor

Türkiye’de doğal taş kullanımı her geçen yıl artarken, sahada çalışan ustaların ve proje yöneticilerinin diline son dönemde yeni bir isim yerleşmiş durumda: Aksaray Sipahi granit. Gösteriş peşinde olmayan ama işini sağlam yapan bu taş, özellikle altyapı ve üstyapı projelerinde “risksiz tercih” olarak öne çıkıyor. İşin ilginç tarafı şu: Bu granit ilk bakışta çok iddialı görünmüyor. Parlak renkler, keskin kontrastlar yok. Ama tam da bu yüzden tercih ediliyor. Gri tonların dengeli dağılımı sayesinde hem gözü yormuyor hem de bulunduğu ortama kolayca uyum sağlıyor. Şehir içi uygulamalarda bu tarz taşların daha uzun süre “görsel olarak eskimediği” biliniyor.

Ustalar Neden Sipahi Diyor?

Sahaya indiğinde işin rengi değişiyor. Kağıt üstünde yazan teknik özelliklerden çok, taşın nasıl davrandığı önemli. Aksaray Sipahi granit burada güven veriyor. Kesim sırasında dağılmıyor, uygulamada sürpriz çıkarmıyor. Bu da ustanın işini hızlandırıyor. Özellikle yoğun kullanılan alanlarda — kaldırımlar, yaya yolları, site içi geçişler — taşın yüzey direnci ciddi fark yaratıyor. Sürekli basılan, sürtünen, yük alan zeminlerde uzun süre formunu koruması, projeyi yapan için de kullanan için de avantaj.

“Bir Kez Yap, Uzun Süre Dokunma” Mantığı

Projelerde en çok kaçınılan şeylerden biri sürekli bakım ihtiyacı. Sipahi granit burada öne çıkıyor çünkü çok nazlı bir taş değil. Su emme oranının düşük olması, yüzeyde leke ve deformasyon riskini azaltıyor. Bu da özellikle belediyeler ve büyük site projeleri için önemli. Çünkü bakım maliyeti, ilk yatırım kadar kritik hale gelmiş durumda. Sipahi granit, ilk etapta sade bir seçim gibi görünse de uzun vadede masraf çıkarmamasıyla fark yaratıyor.

Her Yere Uyum Sağlayan Taş

Bu granitin en güçlü taraflarından biri de “uyum kabiliyeti”. Modern bir projeye koyduğunda sırıtmaz, klasik bir yapıda kullandığında da yabancı durmaz. Bu yüzden mimarlar genelde bu tarz taşları “joker malzeme” olarak tanımlar. Bordür olarak kullanıldığında net bir sınır çizer, küp taş formuna girdiğinde daha doğal bir doku verir, büyük ebatlı plakalarda ise ciddi ve düzenli bir zemin oluşturur. Yani aynı taşla farklı karakterler yaratmak mümkün.

Yüzey Meselesi: Görünüm Kadar Güvenlik de Önemli

Şehirlerde artık sadece estetik yetmiyor, güvenlik de işin parçası. Kaygan zeminler ciddi risk oluşturuyor. Bu yüzden Aksaray Sipahi granit çoğunlukla alevli ya da pürüzlü yüzeylerle tercih ediliyor. Bu işlem sayesinde taşın doğallığı daha belirgin hale gelirken, aynı zamanda kayma riski de minimuma indiriliyor. Özellikle yağmur alan bölgelerde bu detay hayati önem taşıyor.

Yerli Üretim, Hızlı Tedarik

Bir diğer önemli konu da lojistik. İthal taşlarda yaşanan gecikmeler ve maliyet artışları, yerli taşlara olan ilgiyi artırmış durumda. Aksaray Sipahi granit bu noktada güçlü bir alternatif. Projeye başlandıktan sonra haftalarca malzeme beklemek yerine, daha hızlı tedarik edilebilmesi ciddi avantaj sağlıyor. Özellikle zamanla yarışılan projelerde bu fark doğrudan hissediliyor.

Peyzajda Sessiz Ama Etkili

Bu taş sadece sert zeminlerde değil, peyzaj içinde de kendine yer buluyor. Yeşil alanlarla birlikte kullanıldığında geri planda kalmayı başarıyor. Yani dikkat çekmek yerine ortamı tamamlıyor. Bu aslında bilinçli bir tercih. Çünkü bazı projelerde taşın “bağırması” değil, ortamı dengelemesi istenir. Sipahi granit tam olarak bu işi yapıyor.

Abartısız ve Güvenilir

Aksaray Sipahi granit için en doğru tanım belki de şu: abartısız ama güvenilir. Gösterişli projelerin yıldızı olmayabilir ama sağlam işlerin vazgeçileni olmaya aday. Bugün sahada çalışan birçok kişi için önemli olan şey belli: sorun çıkarmayan, uzun ömürlü ve her projeye uyum sağlayan bir malzeme. Sipahi granit de tam olarak bu beklentiye cevap veriyor. Bu yüzden adı çok konuşulmasa da, kullanıldığı yer sayısı her geçen gün artıyor. Ve görünen o ki, bir süre daha şantiyelerde bu ismi duymaya devam edeceğiz.

Benim gördüğüm kadarıyla Türkiye de çıkan granitlerin bir çoğu gri renkte. Renkli granitlerin neden ülkemizde çıkmadığına dair bilgisi veya fikri olan var mı aramızda? 2020 yılında Sivrihisar da çalışmayan bir granit ocağına denk gelmiştim o da gri renkte idi.

Aksaray Yaylak, Bergama Gri ye göre daha homojen bir renkte. Bu yüzden de fiyatı Bergama ya göre daha pahalı sanırım. Bergama da çok mangan lekesi var taşın bünyesinde bir de. Bir de sanırım bu ocak Granitaş ın elinde. Granitaş ın fiyat politikasının nasıl olduğunu bilmeyen yoktur sanırım içimizde. Bir de çok eskiden (2010 lu yıllar) Aksaray tarafında bir ocak daha vardı ama kapandı sanırım sonra onların da Aksaray Yaylak Granit ocağı vardı sanki adı Epsilon Madencilik idi sanırım. Yaşımız da ortaya çıktı sanırım : )

Bu granit taşı iç mekan için mi daha uygun yoksa dış mekanda da kullanımı uygun mudur? Öte yandan adım taşı için büyük ebat kesim nereden bulabilirim bilgisi olan var mı? Ben Ataşehir de oturuyorum.

Bu taşı bildim ben. Sular Vadisi nde kullanmışlardı sanırım. Ama orada dış mekan zemin döşemede kullanılmıştı. Yüzey işlemi yakılmıştı sanırım. Ha konunun yeri gelmişken yakılmış granitin nasıl temizleneceğine dair bilgisi olan var mı ya? Admin internette bu konu ile ilgili hiçbir kaynak bulamadım.

Yeryüzünün en dayanıklı zemin döşeme taşı granit bence. İstanbul Eminönü nün ara sokaklarında Osmanlı zamanından kalma arnavut kaldırım taşları döşeliydi düne kadar. Hepsi granitti o taşların. Resmen zamana meydan okuyan taş...

Daha önce bir projede kullanmıştım, rengi gerçekten güzel ve dokusu da hoş. Temizlik açısından pratik bulduğumu hatırlıyorum. Uygun fiyatlı bir seçenek bence, birçok alanda kullanılabilir. Biz iç mekanda kullanmıştık özel bir okulun yemekhane zeminlerinde. Zaten bu tip hijyenin ön planda olduğu alanlarda granit kullanılması daha sağlıklı bence.

Kullanmayı tercih ettiğinizde hiçbir yerde bulunmayan granittir. internette araştırsanız herkes satıyor, almaya kalksanız kimsede yok. Bu ne yaman çelişki anlamadım ben.

Bu taşın birçok muadili var Çin de. G603 buna çok yakın sanki gerçi onun ocağı kapandı. Balıkesir Erdek Tatlısu mevkiinde faaliyet gösteren ocaklar vardı onların rengi de bu taşa yakındı. Arkadaşın dediği gibi granit herhalde en çok gri renge yatkın. Mağmatik kökenli taşlar arasında da en çok kullanılan taş granit sanırım.

Bunun temizliğini de arap sabunu ile yapın diyen olursa ağzının ortasına kürekle vuracam. Halı yıkasak arap sabunu, taş yıkasak arap sabunu, araba yıkasak arap sabunu. nedir kardeşim bu arap sabunu sevdası. Bu taşları hadi iç mekanda sildk kimyasal şu bu, dış mekanda ne yapacaz arkadaş? Nasıl temizleniyor bu taşlar, 1 yıl sonra dış etkenler nedeniyle bu taşta ne doku kalır ne renk.

Bu taşa Fox tv nin kurulum aşamasında şantiye iken honlama işlemi yaptırmıştım. Bir mimar vardı İtalyan Brian adında kıl herifin tekiydi. Ulan granit işte iç mekanda kullaıyorsun zaten, cilalı yaptır geç ne uğraştırıyorsun insanı... Yok efendim honlama isterim de honlama isterim. Gittik cilalı granit plakaların arkasını Mermerciler Sanayi Sitesinde honlattırdık. Taşın ön yüzü honlu, arkası cilalı şaka gibi. Yani bu mimar takıntısı neden şey hayatımızı eskitti resmen. Honlu granit yapsan ne Cilalı granit yapsan ne... Brian! canımıza okudun o şantiyede, paramızı da zor aldık zaten.

Granit mutfak tezgahı yaptırmak istiyorsanız en ideal fiyatlardan birisi bu taş olacaktır. Hem yerli granit, hem su emme oranı Bergama granitine göre daha düşük. Yani kullanılabilir granit nedir derseniz Aksaray Yaylak derim ben.

Bu Akasaray Yaylak Granit fiyatı hakkında bilgisi olan yok mu arkadaşlar? Google dan 3-4 tane firma buldum hepsi de elimizde yok dedi durdular, Granitaş ın fiyatı da yüksek geldi bana.

Yine granitçiler toplanmışsınız bir araya : ) Vallaha hastasınız siz. Dış mekanda zemin döşeyecekseniz kayrak taşı döşeyin kardeşim ya, Kayrak dediğiniz taş kaba yontudur, ham haliyle doğallığı birebir mekanlarınıza taşıyın, yok kumlama, yok honlama, cilalı vs... uğraşmayın. Taşa ne kadar az müdahale ederseniz o kadar çok doğallığı mekanlarınıza taşımış olursunuz.

Bence doğal yapı malzemesi olarak güzel bir seçenek, işçiliği de iyi olursa uzun ömürlü kullanırsın. Temizliği de kolaysa eğer mis gibi kullan işte. Bahçe tasarımlarında bizim kulandığımız tamburlu granit çakıl taşlarının rengine çok benziyor sanki. Aynı malzeme olabilir mi?

Yakılmış graniti döşeme taşı olarak kullanmıştım İzmit Saat Kulesi nin orda. 4x50x50 cm ebatlarında idi. Bir de Gebze Belediyesi nin önünde kullanmışlardı o zamanlar.

Yerli graniti neden dolar bazında satıyorlar ki. Türk Lirası ile satsalar günaha mı girecekler... Gri granitler arasında belki de en pahalı taş budur. Ben şahsen Bergama graniti kullanıyorum. Evet biraz kanser lekesi var taşta doğru ama yine de fiyat açısından baktığınızda görmezden gelinecek bir kusur haline geliyor bu lekeler.

Geri